Kumaş Püf Noktaları
Yıkama: Yünlü kumaşlar kesinlikle yıkanmamalıdır; kuru temizleme yöntemiyle temizlenmelidir.
Daha çok pantolonluk kumaş olarak kullanılan yüzde 50'si viskon, yüzde 50'si yün olan kumaşlar ılık suda
ve elde yıkanabilirler. Ketenler de aynı şekilde ılık suda ve elde yıkanabilirler.
Ütüleme: Lacivert ve koyu renkli kumaşlar özel ütü bezleri kullanılarak buharlı sistemde ütülenir. Moheur
(keçi yününden yapılan) kumaşlar buharsız ve kuru sistemde ütülenir. Keten kuru sistemde ütülenmelidir.
Yünlü kumaşlar ise ağır bir ütüyle buharlı sistemde ütülenir.
Kuru Temizleme: Özellikle yünlüler yıkanmamalı ve kuru sistemde temizlenmeli, hatta kuru temizlemeciye
yıkanmaması gerektiği özellikle tembih edilmelidir. Kıyafetler lekelenme durumlarında hiç müdahale edilmeden
kuru temizlemeye verilmelidir.
Giysi Koruma Yolları
Ürün yıkama talimatlarını okuyunuz ve mutlaka uygulayınız. Trikoları giyip, çıkarırken yüzük, kolye gibi metallerden zarar görmemesi için dikkat ediniz. Giysinizi kullanmayıp uzun süreli saklayacak iseniz, nemden koruyunuz. Ürün içinde belirtilen ütüleme ve kurutma tarifine uyunuz. Ceket, palto, pardesü, takım elbise, bayan elbiseleri vb. giysilerinizi kuru temizleme ile temizletiniz.
Polycotton giysiler: Elde yıkarken çitileme yapmayınız. Fermuarlı ve çıtçıtlı giysilerinizi fermuar ve çıtçıtını kapatarak yıkayınız. Giysilerinizi yıkadıktan sonra, kesinlikle santrifüjlü kurutma makinesinde kurutmayınız, sererek kurutunuz. Baskılı ve nakışlı giysilerinizi ters çevirip yıkayınız ve ütüleyiniz. Renklilerde çamaşır suyu kullanmayınız.
İpekli giysiler: Hassas çamaşır tozları kullanınız, çitilemeyiniz. Soğuk su ile durulayınız. Klorlamayınız. Kumaşın tersinden 120 ile 150 derece arası ısı ile ütüleyiniz. Dikiş yerine fazla bastırmayınız. Su ve buharın leke yapabileceğini unutmayınız. Mümkünse kuru temizleme yaptırınız. Çamaşır makinesi veya güneşte kurutmayınız.
Polyester giysiler: Çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Ütüde yüksek ısıya karşı hassas olduğunu unutmayınız.
Mayo: Kullanımdan sonra mayonuzu duru soğuk su ile yıkayınız. Gerekiyorsa yalnız beyaz sabun kullanınız. Çamaşır makinesinde yıkamayınız. Kesinlikle sıkmayınız ve ütülemeyiniz. Direk güneş ışığından uzak ortamda kurutunuz
Deri:
Yağlı derilerde (nubuk vb.) yıkama ve kuru temizleme yapmayınız. Nubuk bezi, fırçası ve silgisi ile temizleyiniz.
Diğer deri ürünlerinde kuru temizleme yaptırabilirsiniz. Silgi ve fırçayı yağlı deriyi zedelemeden hafifçe kullanınız.
Yağmur ıslanmalarında silkeleyip askıya asarak oda ısısında kurutunuz.
Leke çıkarmak için tiner, benzin ve benzeri maddeler kullanmayınız. Deri mont ve kabanlarınızı kullanmadığınız zaman bir elbise torbası içine koyunuz. Normal olarak ayda bir havalandırarak saklayınız. Saten çantalarınızı yumuşak bir bezle sadece silerek temizleyiniz. Beyaz ve krem çantaları ılık, bol köpüklü ve nemli bir bezle silerek temizleyiniz.
Yünlü giysiler: Yün deterjanı kullanınız. Soğuk su ile yıkayınız. Klorlamayınız. Otomatik makinede yıkamayınız.
Çamaşır makinesi santrifüjünde, güneşte veya soba yakınında kurutmayınız. 150 derecede buharlı ütüyle veya nemli bezle ütüleyiniz. Yün giysinizi yıkadığınızda kesinlikle sıkmayınız. Saf yün giysiler yıkandığında çok çeker. Çekme oranının düşük olması nedeniyle bu tür giysilerinizi kuru temizlemede temizletiniz. Güve ve diğer zararlı böceklerden koruyunuz.
Saklama: Saklama ortamı olarak rutubetsiz odalar tercih edilmelidir. Kışlık kıyafetler Mart ayından 1 Eylül
tarihine kadar naftalinlenerek özel kılıflarda saklanmalıdır. Polyester ve ketenlerde naftalin kullanılmaz
ancak yaz (Haziran başı) başlamadan 15 gün önce havalandırılmalıdır.
Leke Çıkarma Yöntemleri
Aşağıda vereceğimiz leke çıkarma reçeteleri yalnızca yıkanabilir dokumalar için uygulanabilir. Özel cins kumaşlar için üreticinin önerilerine uyulmalıdır.
İşlem yapılmadan önce kumaşın ve rengin etkisini denemek için, iç kısmındaki bir parça üzerinde uygulama yapılmalıdır.
Alkollü İçecekler
Hemen soğuk sudan geçirin. Lekeli bölgeyi gliserin ile ovalayıp yarım saat bekletin. Soğuk suyla durulayıp, deterjan ve Kosla sıvı ile yıkayın. Yünlü kumaşlarda, emici bir bez ile hafifçe bastırın. Eşit miktarda beyaz alkol (beyaz ispirto) ve ılık su karışımı ile bölgeyi bir sünger ile dikkatlice silin.
Ayakkabı Cilası
Bir kaşık veya bıçağın keskin olmayan tarafı ile cilayı kazıyın. Deterjan ile ovalayıp durulayın. Leke çıkmazsa 2 ölçü suya 1 ölçü saf alkol(96 derece) koyarak ovalayın, daha sonra ılık suyla yıkayın.
Çay ve Kahve
Lekeli kumaşı bir kap ağzına gererek üzerine kumaş cinsinin dayanabileceği kadar sıcak su dökün. (yünlü kumaşlarda max. 40°, pamuklu ve keten kumaşlarda max. 90°) Çamaşır tipi uygun ise, lekenin üzerine biraz deterjan ile yıkayın.
Meyva
Lekeli kumaşı bir kap ağzına gererek üzerine soğuk su dökün. Lekeyi soğuk su ile silin ve gliserin uygulayın. Birkaç saat beklettikten sonra, birkaç damla beyaz sirke ile silip durulayın. Yünlüler için, beyaz alkol ve su karışımını (3/1 oranı) lekenin üzerine bir bez ile hızla bastırın.
Ciklet
Cikletin üzerine bir parça buz koyup lekeyi sertleştirin. Bir kaşık veya bıçağın keskin olmayan tarafı ile cikleti kazıyıp aseton ile silin. Duruladıktan sonra yıkayın.
Hardal
Lekeye gliserin sürüp deterjanla ovalayarak yıkayın. Leke çıkmıyorsa beyaz alkol ile silin. Renkli ve sentetik kumaşlarda alkol ve su karışımını (1/2 oranı) kullanın. Deterjan ile yıkayın.
Kan Lekesi
Soğuk suda 30 dakika kadar bastırın. Şayet leke çıkmıyorsa aynı sürede su+amonyak (4 litre suya 3 çorba kaşığı amonyak) karışımına bastırın. Daha sonra deterjan ve Kosla sıvı ile yıkayın. Yünlü kumaşlarda, lekenin üstüne ıslak bir sünger ile hızla bastırın. Sulandırılmamış sirke ile leke bölgesini çok hafifçe silin.
Krema,Dondurma ve Süt Soğuk
Suya bastırıp lekeli yeri deterjanla ovalayın. Yağ lekesi kalırsa beyaz alkol ile silip deterjan ile yıkayın.
Küf
Lekenin üzerine tuz dökün, limonlu suyla ovalayıp güneş ışığına bırakın. Leke çıkıncaya kadar bu işlemi tekrarlayın ve lekenin üzerinin güneş altında tamamen kurumamasına dikkat edin. Durulayın ve deterjan ile makinada yıkayın.
Fermuarların Kullanımı
Kürsörün rahat olmayan biçimde açılıp kapanması
Kürsörün rahat olmayan bir biçimde açılıp kapanmasına neden olacak şekilde sürgü üzerine kuvvet uygulanmış olabilir ; rahat açılıp kapanmayan kürsörü zorlamak şeritteki dişlere zarar verir, bu nedenle dişlerin birbirine geçmesi zor olur. Böyle bir durumda dişlerin ön ve arka kısmına parafin uygulamak gerekir.
Dişlerin Kopması
Aşırı dolu bir çantanın fermuarını aşırı kuvvet uygulayarak kapatmaya çalışınca dişler üzerine aşırı yük binmiş olur. Bu gerginlik dişlerin kurdeleden çıkmasına neden olur. Bu fermuar için çok kötü bir durumdur. Böyle bir durumda fermuar sadece dişleri yan yana getirecek şekilde ve kürsörün rahat bir biçimde çekebileceği durumda kapatılmalıdır.
Kürsörün bir kumaşa sıkışması
Açılıp kapatılırken kürsöre bir iplik veya kumaş takılabilir. Kürsörü, kuvvet kullanarak düzeltmeye çalışmak sorunu daha da kötüleştirecektir. Kürsörü geri çekin sıkışan ipliği ve kumaşı kurtarın. Kürsör eğer kumaşa derin şekilde sıkışmışsa kuvvet uygulamayın, fakat nazikçe geri çekin. Fermuarları giysiler üzerine dikerken fermuarın dikişi sıkıştırmamasına dikkat edin.
Giysinin giyilmesi veya çıkarılması
Giysiler bir fermuar iyice açılı kapatıldıktan sonra giyilip çıkartılmalıdır. Fermuarları kapatırken, eğer kanca veya üst düğme önceden sabitlenirse, kürsör yavaşça ve rahat biçimde hareket edecektir. Eğer kürsör yarı yolda bırakılırsa, dişler, alt durdurucu veya kürsörün üzerine aşırı yük biner ki bu da hasara neden olabilir. Aynı özen, fermuarları olan botlara, eldivenlere ve aksesuarlara da gösterildiğinde sorunlar en az seviyede tutulabilir.
Malzemeye bağlı olarak gerekli ısıyla uygun ütüleme
Ütülenen malzemeler için uygun ısının seçilmesi sadece malzeme ile ilgili değildir, fermuarlara da aynı özen gösterilmelidir. İmal edildiği malzemenin türünü dikkate alarak ve uygun ısıyı kullanarak fermuarların ömrü uzatılabilir, görünüşü hoş tutulabilir.*Ütüye başlamadan önce bütün fermuarlar kapalı olmalı, kürsör uygun durumda sabitlenmiş olmalı ve fermuar hangi malzemeden yapılırsa yapılsın üzerine bir bez koyulmalıdır. Kürsör kafası hiçbir zaman arka tarafı çevrilmiş olarak ütülenmemelidir. *Dişler veya kürsörün malzemesi doğrudan (bez koymadan) ütüleme ile değişikliğe uğrayabilmektedir
Uygun temizleme yöntemi
Temizlemeye başlamadan önce fermuar kapatılmış, kürsör sabitlenmiş olmalıdır. Açık bırakıldığı takdirde, makinanın merdanesi kumaşa zarar verebilir, kurdelesi uzayabilir veya çekebilir. Leke veya yağları çıkarmak için kullanılan güçlü alkalin deterjanları veya klorin ağartıcı ajanları çözünerek parafin veya yağlı film oluşturduğundan dikkatlice kullanılmalıdır. Temizlikten sonra fermuar eğer iyi bir şekilde çalışmıyorsa parafin uygulayın ve düzgün çalışana kadar birkaç kez aşağı-yukarı çekin.
-Etiket: İş ayakkabısı, İş Elbisesi, İş Ayakkabısı Fiyat, İş Elbisesi Fiyat, Önlük, Önlük Fiyatı, Mekap İş Ayakkabısı, Mekap İş Ayakkabısı Fiyat
EN KALİTELİ İŞ ELBİSELERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.koltukyikamaankara.net/araba-koltugu-yikama/
YanıtlaSilkoltuk yıkama ankara
YanıtlaSil