29 Temmuz 2016 Cuma

İŞ KAZALARINI NASIL DAHA AZALTILIR ?


İş Kazalarını Önleme Teknikleri


İşyerinde iş kazalarının önlenmesi için yapılacak çalışmalar, aynı zamanda iş güvenliğinin ilkelerini meydana getirir. İş kazalarının önlenebilmesi veya azaltılabilmesi için işyerindeki emniyetsiz durumları ve emniyetsiz hareketleri ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için, ayrıca çalışma şartlarını sık sık gözden geçirmek ve aksayan konularda tedbirler almak gerekir.
İş kazalarını önleme tekniklerinin başlıcaları şunlardır:

1-Emniyetsiz Durumları Ortadan Kaldırma :
 İş kazalarının önlenmesinde en etkili yoldur. Çünkü güvenli durumları sağlamak için yapılacak çalışmalar hem daha kolaydır, hem de sonuçları süreklilik gösterdiğinden daha etkilidir. Emniyetsiz durumları ortadan kaldırma çalışmaları iki safhada yapılır. Öncelikle bir işyerinde emniyetsiz durumların ve kaza kaynaklarının tespit edilmesi gerekir. Daha sonra bu durumların giderilmesine yönelik önlemler planlanır ve gerçekleştirilir. Alınan önlemlerin kesin çözüm getirmesine ve süreklilik arz etmesine dikkat edilmelidir. Çünkü bu konuda yeterli özen gösterilmediği taktirde bir süre sonra aynı problemler gündeme gelebilecektir.
2-Emniyetsiz Davranışları Önlemek : Emniyetsiz davranışlar insan faktöründen kaynaklanır. Çalışanların kültür düzeyleri, alışkanlıkları, aldıkları eğitim, psikolojik ve sosyo-ekonomik durumları bu konuda etkili olmaktadır. Bu sebeple emniyetsiz davranışları önlemek çok zordur. Ancak kademeli olarak uygulanacak eğitimlerle azaltılabilir. Verilecek eğitimlerin sadece işçiye değil, çırak, kalfa, usta, ustabaşı, teknisyen, mühendis, işveren yani bütün çalışanlara uygulanması gerekir. Bu eğitim çalışmalarında kitle iletişim araçlarından (gazete, televizyon, radyo vb. gibi), broşür, fotoğraf, film, slayt, kitap, afiş gibi malzemelerden yararlanılmalıdır.
3-Çalışmada İyi Yöntemlerin Uygulanması : Kazaların olmaması veya azaltılması için işin çalışana, çalışanın da işe uygun olması önemli bir etkendir. Bu konuda ergonomi biliminden yararlanılır. Ergonomi; insan, çevre ve makine ilişkisini düzenleyen ve bu konuda çalışmalar yapan bir bilimdir. Aynı zamanda verimlilik hesaplamasında da önem kazanır. Çalışanın çalışma kapasitesi ve antropolojik özellikleri tespit edilerek, yaptığı iş ve çalıştığı makine dizaynlarında göz önüne alınır.
Makinelerin çok yüksek veya çok alçak olması, üzerindeki kumanda panellerinin kolay erişilebilir yerlerde olmaması, sinyalizasyonların rahatça görülememesi, hatta çalışanın oturduğu sandalyenin vücut yapısına uygun olmaması gibi faktörler iş kazalarının artmasında rol oynamaktadır.
4-Otomasyona Gitme : İş güvenliği açısından otomasyon iyi bir yöntemdir. Çalışanlar uzaktan kumanda ile makineleri çalıştırmakta, çalışanın müdahalesi olmadan makineler işleri yürütmektedir. Basit ama tehlikeli işlerin bir kısmı bu konuda geliştirilmiş robotlar tarafından yapılmaktadır. Otomatik çalışma sistemlerinde işlerin tamamen kapalı bir ortamda yapılması ve işçinin sadece izleyici olarak bulunması, ancak bir aksaklık olduğunda müdahale etmesi iş kazalarının önüne geçilmesini sağlamaktadır.
5-Kişisel Koruyucular Kullanma : İş kazalarını önlemek için başvurulacak en son çaredir. Çünkü kişisel koruyucuları kullanmak zordur ve bazı durumlarda kaza olasılığını artırır.
Bu sebeple kişisel koruyuculara, ancak makine, teçhizat ve malzemede yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasının mümkün olmadığı durumlarda başvurulmalıdır.

Kişisel koruyucuların seçiminde ve kullanımında dikkatli davranılmalı ve seçilen kişisel korunma araçlarında şu özellikler aranmalıdır :
1-
Çalışanın vücut yapısına uygun olması,
2-Gerek kendisi, gerekse yapıldığı malzemenin tehlike yaratmaması,
3-İşe ve amaca uygun olması,
4-Hijyenik şartlara uygun olması,
5-Çalışmayı ve işçinin hareketlerini engellememesi,
6-Kolay temizlenebilir malzemeden yapılmış olması.

Kişisel koruyucuların kullanımında verim alınabilmesi için çalışanların bu araçları kullanmanın yararları konusunda bilgilenmeli, nasıl kullanılacakları konusunda eğitilmeli ve sürekli olarak kullanmaları sağlanmalıdır.
 İŞYERİNDE GÜVENDE HİSSETMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

KAYNAK: http://www.isguvenligisagligi.com/?sf=t&b=179&key=Dan%C4%B1%C5%9Fmanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20izmir


-Etiket: İş ayakkabısıİş Elbisesiİş Ayakkabısı Fiyatİş Elbisesi FiyatÖnlükÖnlük FiyatıMekap İş AyakkabısıMekap İş Ayakkabısı Fiyat






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder